ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΛΟΜΕΝΟΥΣ / ΕΣ

Προσχεδιασμένης Τυχαιότητας Συνέχεια

Μπορεί να αρχίσαμε “ανορθόδοξα” την περιήγησή μας στον χώρο του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, αλλά έχουμε τους λόγους μας γι αυτό:

1. Τις ορθόδοξες και “mainstream” θεωρίες τις βρίσκει κανείς κι αλλού στο διαδίκτυο κι αλλού( θα αναφερθούμε κι εμείς, εξάλλου, σύντομα σ’ αυτές)

2. Η έξω από τον καθιερωμένο τρόπο σκέψης προσέγγιση, μας ταιριάζει και γι αυτό χρησιμοποιούμε την θεωρία της Προσχεδιασμένης Τυχαιότητας για να σας συστηθούμε

3. Θεωρούμε την Φαντασία και την Περιέργεια βασικές προϋποθέσεις στην αναζήτηση και δημιουργία/εξάσκηση ενός Επαγγέλματος και η θεωρία αυτή, μακριά από την ασφάλεια της πεπατημένης διαδικασίας, τις αναδεικνύει και τις τιμά.

 

Υπενθυμίζουμε ότι η Θεωρία της (προ)Σχεδιασμένης Τυχαιότητας βασίζεται στην θεωρία του Χάους, μπορεί ως εκ τούτου να μην προσφέρει την ασφάλεια των κατευθυντήριων οδηγιών, όπως για παράδειγμα “ 5 βασικά βήματα στην αναζήτηση καριέρας” , είναι ωστόσο απελευθερωτική, ανοίγει ορίζοντες, αξιοποιεί στοιχεία, που άλλες προσεγγίσεις παραβλέπουν/αγνοούν και, πάντως, ακόμα και για όσους/ες προτιμούν την πεπατημένη, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά.

Η θεωρία της Σχεδιασμένης Τυχαιότητας μας προϊδεάζει ότι η ευκαιρία που αναζητούμε μπορεί να μην είναι κάτι που περιμέναμε ή σχεδιάζαμε. Και προτείνει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ερευνήσει πού μπορεί να μας οδηγήσει μια απρόβλεπτη ευκαιρία (αρκεί να την δούμε και να την αξιολογήσουμε ως τέτοια).

Μας προτείνει να εγκαταλείψουμε τις (καθόλου ευκαταφρόνητες, κατά τα άλλα) συμβουλές και οδηγίες φίλων και συμβούλων (καλή ώρα :)) και να ακολουθήσουμε την περιέργειά μας. Να εμπιστευτούμε ό τι μας υπαγορεύουν τα ενδιαφέροντα μας (όσο παράδοξα κι αν είναι) και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες που μας ανοίγουν.

Είναι, ελπίζουμε, φανερό ότι δεν πρόκειται για την “τύχη” ακριβώς, αλλά για την ετοιμότητά μας να αντιλαμβανόμαστε, να διακρίνουμε, να ερμηνεύουμε, να αξιολογούμε και να αξιοποιούμε απρόβλεπτες ή/και καινοφανείς καταστάσεις. Σημειωτέον ότι αυτή είναι η σύγχρονη πρόταση στον τομέα της Εργασίας σήμερα. Στους δικούς/ες μου Συμβουλευόμενους/ες (ήδη πολύ πριν ξεσπάσει η “κρίση”) είχε γίνει σαφές ότι δεν θα πάμε να βρούμε το Επάγγελμα, αλλά θα το δημιουργήσουμε εμείς. Η κρίση (δυστυχώς ή ευτυχώς) μας επιβεβαιώνει.

Μακριά από το να δώσουμε Συμβουλές, στα πλαίσια αυτής της προσέγγισης θα μπορούσαμε να προτείνουμε και να σκεφτούμε τους τρόπους για να δημιουργήσουμε την εσωτερική ετοιμότητα εκείνη που θα μας επιτρέψει να “δούμε” τις ευκαιρίες όταν παρουσιαστούν :

– Μέσα από την ανάπτυξη της Αυτοαντίληψης ( θα επανέλθουμε σ’ αυτό το κορυφαίας σημασίας ζήτημα), να αποκτήσουμε ξεκάθαρη εικόνα για τις ιδέες και τα ενδιαφέροντα μας.

– Αντί να απορρίπτουμε εξ αρχής το “παράξενο”/”περίεργο”, να το ακολουθήσουμε νοερά, μήπως μας οδηγήσει σε κάτι ενδιαφέρον και καινοτόμο.

– Κάθε φορά που δεν μας “βγαίνει” το σχέδιο που είχαμε κάνει, να σκεφτούμε ποιό διαφορετικό μονοπάτι ανοίγεται μπροστά μας (οι αποτυχίες μπορεί να είναι/γίνουν η αφορμή και η ευκαιρία για το καινούργιο ~ αρκεί να τις εμπιστευτούμε). Όταν ο αρχικός στόχος δεν επιτυγχάνεται, οι παράπλευροι δρόμοι μας ανοίγουν δυνατότητες που δεν θα τις είχαμε δει διαφορετικά.

– Τον δρόμο θα τον ανοίξουμε μόνοι/ες μας. Οι έτοιμες οδηγίες αποκλείεται να ταιριάζουν στην μοναδικότητα του καθενός και της καθεμιάς που αναζητά (ή μάλλον χτίζει/ κατασκευάζει) τον δρόμο του στη ζωή. Ακολουθούμε τα βήματά μας με εμπιστοσύνη. Αν δεν δοκιμάσουμε, δεν θα μάθουμε ποτέ πού θα μπορούσαν να μας έχουν πάνε.

– Εμπιστευόμαστε την περιέργεια και την φαντασία μας. Είναι περισσότερο “εμείς” από ο τιδήποτε άλλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *